• Kort
  • Tekst: Joost Bijlsma
  • Beeld: Gerdien Wolthaus Paauw

Buurtapp helpt inbraken voorkomen

Ongure types die zich verdacht gedragen lopen in Tilburg al snel in de gaten. Buurtbewoners letten goed op en melden via appjes vermoedens dat er inbrekers actief zijn. Met succes. De digitale inbraakpreventie blijkt bijzonder effectief, ontdekte misdaadeconoom Ben Vollaard van Tilburg University. Samen met zijn masterstudent Martijn Akkermans ging hij na in hoeverre de Tilburgse aanpak werkt.

Veiliger

De resultaten kwamen aanvankelijk als een volkomen verrassing. Uiteindelijk maten ze een daling van het aantal woninginbraken met gemiddeld veertig procent in buurten die werkten met Whatsapp-groepen. Vollaard: “Je kunt rustig zeggen dat Tilburg veiliger is geworden. Vergeleken met de tijd vóór de start van de eerste groepen ligt het aantal inbraken nu de helft lager.”

“Je kunt rustig zeggen dat Tilburg veiliger is geworden.”

Ben Vollaard, Tilburg School of Economics and Management

Doorwrochte aanpak

Het onderzoek legt bloot waarom de aanpak werkt, waardoor andere gemeenten het voorbeeld kunnen volgen. Vollaard vermoedt dat het Tilburgse succes te danken is aan de doorwrochte aanpak. “De gemeente vormt de groepen en stelt buurt- en wijkcoördinatoren aan. Die laatste onderhouden de contacten met de politie. Die koppelt terug wat ze met meldingen hebben gedaan. Als een melder ziet dat de politie iets met de melding doet, stimuleert dit om te blijven opletten. De fijnmazige aanpak, waar nu alle 88 buurten aan meedoen, maakt het ook mogelijk om inbrekers te ‘volgen’ als ze op dievenpad zijn.”

Spelregels

Een andere succesfactor van de Tilburgse aanpak zijn volgens Vollaard de spelregels rond meldingen. Hierover wordt duidelijk gecommuniceerd en ze worden streng gehandhaafd. “Dat voorkomt misbruik van de app, zoals beledigende opmerkingen, roddel of valse meldingen. Bij een melding weet je: er is echt iets verdachts gesignaleerd.”

Media-aandacht

De Tilburgse aanpak krijgt veel aandacht in media, ook in het buitenland. Een Belgische journalist nam onlangs de proef op de som door zich verdacht op te stellen in een Tilburgse wijk, vertelt Vollaard. “Binnen drie minuten werd hij aangesproken door een bewoner.”

Gerelateerde artikelen