• Kort
  • Leestijd: ± 1 min.
  • Tekst: Marga van Zundert
  • Beeld: Gerdien Wolthaus Paauw

Eerste hulp bij integratie vluchtelingen

Khlood Alsawaf (links op foto), die als docente Arabisch in Syrië werkte, kijkt samen met haar zoon (rechts op foto) positief terug op de opleidingsdag van Tilburg University/TIAS. Deze vond plaats op 10 november 2016. Alsawaf kwam er toen achter dat er vraag is naar tolken Nederlands-Arabisch. “Ik hoopte snel met mijn Nederlandse lessen te kunnen beginnen - nu volg ik zo’n drie lessen per week.”

Competence card

Tijdens de opleidingsdag konden hoogopgeleide vluchtelingen een zogeheten competence card invullen. Deze kaart helpt hen zich te oriënteren op de Nederlandse arbeidsmarkt. “De competence card geeft bijvoorbeeld automatisch het Nederlandse equivalent van je opleidingen weer”, vertelt ontwikkelaar en arbeidsmarktdeskundige Ronald Lievens, die in Tilburg promoveerde op dit onderwerp. “Maar het laat mensen ook hun talenten, doelen en ambities formuleren. Een Syrisch cv is vaak een opsomming van studies en werkervaring, terwijl werkgevers hier ook willen weten wie je bent en wat jij wilt bereiken.”

“Daar kunnen wij bij helpen, dacht ik.”

Geert-Jan Peters, initiatiefnemer van de opleidingsdag

“Deze mensen willen dolgraag een baan, een stageplaats of vrijwilligerswerk”, vertelt Geert-Jan Peters, business development manager bij Tilburg University en initiatiefnemer van de opleidingsdag, die nu twee keer is georganiseerd. “Maar een baan of stage ligt nu niet voor het oprapen. Zeker niet met een onbekend diploma, als je de taal nog niet goed spreekt, geen netwerk hebt en je de Nederlandse gewoontes nog niet allemaal kent. Daar kunnen wij bij helpen, dacht ik.” Vluchtelingenwerk (SNV) en Tilburg University omarmden het idee meteen. “Van de deelnemers aan de eerste dag heeft nu bijna de helft een stageplek of werk.”

Mijn doel: studeren

De jonge Negah Ismail had op 10 november een interessante speeddate met een van de dertien aanwezige bedrijven en organisaties. Maar de hele dag was nuttig én spannend, benadrukte ze. “Ik vluchtte alleen en moet nu veel zelf regelen. Dat is echt wennen als Afghaanse. Maar dit is weer een stap richting mijn doel: studeren.”

Gerelateerde artikelen