• Kort
  • Leestijd: ± 2 min.
  • Tekst: Clemens van Diek
  • Beeld: Scott Barbour en Ben Bergmans

Monopoliepositie van Google houdt innovatie tegen

Zoekmachines als Google, Yahoo en Bing delen hun informatie over klikgedrag niet. Dat zouden ze dus wel moeten doen, vindt econoom Jens Prüfer. Door de almacht van één partij, in casu Google, stagneert de innovatie in de markt en vertraagt de ontwikkeling van de kwaliteit van zoekresultaten voor gebruikers. “De rol van zoekmachines in ons dagelijks leven, zowel privé als zakelijk, is zo groot dat snellere innovatie een groot verschil kan maken”, stelt Prüfer. Maar Google zit niet te springen om haar data te delen want marktdominantie weegt kennelijk nog altijd zwaarder dan productinnovatie.

Algoritmes

In hun onderzoek* kijken Jens Prüfer c.s. naar het algoritme dat het zoekproces van Google en andere machines stuurt. De kwaliteit en precisie van dit algoritme is afhankelijk van de kennis die wordt opgedaan door klikgedrag van gebruikers. De zoekmachine wordt slimmer en slimmer naarmate deze meer gebruikt wordt. Omdat Google op dit moment zo’n beetje monopolist is, wordt de ‘voorsprong’ op andere zoekmachines alleen maar groter.

Hoewel Google een marktaandeel heeft van meer dan 90 procent, is het de vraag of het de beste zoekmachine is. Prüfer: “We weten niet of Google wel een beter algoritme heeft dan de concurrentie”. Om dat te bepalen zou informatie over het klikgedrag van gebruikers tussen de zoekmachines uitgewisseld moeten worden. De concurrentie vindt dan puur plaats op basis van de kwaliteit van het gebruikte algoritme. Dat stimuleert innovatie om de concurrentiepositie te versterken wat weer tot hogere kwaliteit van zoekresultaten en gebruikersvoordeel leidt. De onderzoekers hebben hun bevindingen naar de US Department of Justice en de Europese Commissie gestuurd in de hoop dat zij de onwenselijke monopolistische marktstructuur aanpakken.

Jens Prüfer, Universitair docent, departement Economics

Dr. Jens Prüfer werkt bij TILEC en het dept. Economics van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM), waar hij ook Academic Director is van de master Economics. Zijn onderzoek begeeft zich op een breed terrein: van institutionele economie, recht, management, computer science tot religie Hij studeerde Economie en Chinese Studies in Tübingen (Duitsland) en Singapore. Hij promoveerde aan de Goethe University in Frankfurt. Hij is editor van de website van de Society for Institutional and Organizational Economics (www.sioe.org).

*Bronnen: Jens Prüfer en Christoph Schottmüller: Competing with Big Data, TILEC/CentER Discussion Paper 2017; Jens Prüfer en Cédric Argenton: Search Engine Competition with Network Externalities, Journal of Competition, Law and Economics 2012; Science Guide 3 mei 2011 & Me Judice.

Gerelateerde artikelen