• Kort
  • Leestijd: ± 1 min.
  • Tekst: Joost Bijlsma
  • Beeld: Gerdien Wolthaus Paauw

Proeftuin Dementie bundelt krachten

Zorg, diensten en technologie kunnen het leven van mensen met dementie veraangenamen. Maar wie wil testen wat wel en niet werkt, bereikt deze doelgroep niet zo gemakkelijk. “De Brabantse proeftuin dementie overbrugt deze kloof”, vertelt programmamanager Brabantse Proeftuin Dementie Jorn Leistra. De proeftuin werkt met projecten in de vorm van open, lerende netwerken. In deze ‘communities of practice’ werken mensen met dementie en hun mantelzorgers samen met ondernemers (die producten voor dementerenden maken) en organisaties in zorg en onderwijs.

Oud geleerd, jong gedaan

Aan alles wat de Proeftuin doet is onderzoek gekoppeld. Leistra: “Wij werken hiervoor onder meer samen met Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University. Een mooi voorbeeld van een community of practice is Oud geleerd, jong gedaan. Hierin onderzocht Tranzo hoe vierdejaarsstudenten Verpleegkunde van de ROC Tilburg mensen met dementie kunnen helpen bij het gebruik van technologie.”

“Wij kunnen echt iets betekenen”

Jorn Leistra, programmamanager Brabantse Proeftuin Dementie

De verpleegkundigen in de dop gingen niet alleen aan de slag met ingewikkelde nieuwe producten, maar ook met meer gangbare technologie. Zo leerden zij de ouderen bijvoorbeeld hoe zij via Skype contact kunnen onderhouden met hun kinderen of kleinkinderen. Het helpen van patiënten bij het omgaan met technologie is nu een onderdeel van het vaste leerprogramma voor mbo-studenten Verpleegkunde. “Oud geleerd, jong gedaan laat zien dat wij echt iets kunnen betekenen voor mensen met dementie en de mensen die hun zorg leveren”, stelt Leistra. Volgens hem staat bij alles wat de proeftuin doet de impact voor mensen met dementie voorop: het moet bijdragen aan een aangenamer leven van deze doelgroep.

Concurrerende organisaties werken samen

Een andere gemene deler bij de Proeftuin is krachtenbundeling. In het in het groen gelegen dagbestedingscentrum Buitenhof in Tilburg (zie foto) werken maar liefst drie concurrerende organisaties, De Buitenhof, Thebe en De Wever, met elkaar samen. Daardoor kunnen ze veel meer activiteiten aanbieden dan één organisatie zou kunnen.

Gerelateerde artikelen