• Kort
  • Leestijd: ± 1 min.
  • Tekst: Joost Bijlsma
  • Beeld: Koen Aarts

‘Sociale’ robot leert kinderen talen

Een robot heeft eindeloos geduld en altijd een vriendelijke uitstraling. Net als een mens kan hij ‘spreken’ en gebaren maken. Dat maakt hem geschikt om kinderen een tweede taal te leren, vindt universitair hoofddocent Paul Vogt van het Tilburg center for Cognition and Communication.

De kenner van kunstmatige intelligentie en taalontwikkeling zette met Europese collega’s het project L2TOR (spreek uit: ‘el toetor’) op. Dit heeft tot doel na te gaan of een ‘sociale’ robot een goede taalleraar kan zijn.

Verbale én non-verbale communicatie

In de universiteitssteden Tilburg, Utrecht, Plymouth, Bielefeld en Istanbul vinden verschillende deelonderzoeken plaats. Jonge kinderen krijgen de kans om zich te bekwamen in een tweede taal via een combinatie van een robot en een tablet. Tijdens de les schiet de robot te hulp als het kind vastloopt. De deelnemende wetenschappers onderzoeken hoe een robot moet communiceren met kinderen. Zij kijken naar technologie voor de verbale én non-verbale communicatie.

“Heeft een robot werkelijk toegevoegde waarde?”

Paul Vogt, Tilburg center for Cognition and Communication

Grondige aanpak

Zij hebben al aangetoond dat kinderen taal kunnen leren van een robot. Ook vonden ze aanwijzingen dat gebaren hierbij helpen. Wat nog niet blijkt te werken is software voor spraakherkenning. L2TOR heeft zich tot doel gesteld dit jaar vijftien lessen te ontwikkelen, vertelt Vogt. “In 2018 willen we 300 kinderen daarop testen en nagaan wat het effect is.” Deze grondige aanpak is volgens hem de kracht van dit onderzoeksproject. “De meeste studies zijn te klein of te gespecialiseerd. Wij kunnen nu echt nagaan of een robot werkelijk toegevoegde waarde heeft bij het leren van een tweede taal. Dat leer je niet in één les.”

Gerelateerde artikelen